Werk komt terug naar Nederland

11-11-2014
Veel werk dat bedrijven eerder hebben verplaatst naar lagelonenlanden, komt weer langzaam terug. Ook grote Nederlandse bedrijven hebben afgelopen jaar bedrijfsonderdelen teruggehaald naar eigen land. 
 

In een onderzoek van consultant PwC naar 384 grote Europese bedrijven zegt tweederde van de Nederlandse bedrijven bepaalde werkzaamheden terug te halen. De helft van de bedrijven denkt na over het terughalen van meer werk. 

Maakindustrie

Vooral in de maakindustrie komt werk terug. 31,5 procent van de ondervraagde Europese bedrijven zegt in de afgelopen 12 maanden banen in de maakindustrie te hebben teruggehaald naar het eigen land.

Volgens Jan Willem Veldhuijsen, hoofdeconoom van PwC, komt dat vooral doordat loonverschillen kleiner worden. "In Aziƫ stijgen de lonen hard, terwijl die in Europa vrij stabiel blijven." Werknemers zijn hier nog wel iets duurder, maar dat hebben werkgevers er graag voor over.

Robbert Bloem, directeur van ledverlichting-producent Neofos, beaamt dat. "Hier in Nederland hebben we meer zicht op het productieproces en kunnen we de kwaliteit beter controleren. Daar willen we best wat meer loon voor betalen." Neofos haalde het meeste laaggeschoolde werk dat ze hadden uitbesteed in China, terug naar Nederland.

Sociale werkplaatsen

Ook speelt mee dat veel bedrijven werk laten doen in sociale werkplaatsen. Daar werken mensen die vanwege een arbeidsbeperking grotendeels gesubsidieerd loon krijgen. Zo wordt voor werkgevers het verschil in loonkosten tussen Nederlandse en buitenlandse werknemers nog kleiner.

Neofos laat veel van het werk doen in de sociale werkplaats in Purmerend. "Het assemblagewerk kunnen we daar prima laten uitvoeren", aldus Bloem. "Dat is positief voor ons en voor de Nederlandse economie." Bovendien, zegt Bloem, "werken de mensen in de sociale werkplaats heel nauwkeurig."

Het kabinet bezuinigt op de sociale werkvoorziening, maar Bloem is niet bang dat de lagere lonen daardoor bedreigd zullen worden en China toch weer voordeliger wordt. "Ik denk dat het niet zo'n vaart zal lopen."

Bron: NOS.nl