Vraag naar freelancers neemt verder toe

12-4-2016
De vraag naar freelancers en flexwerkers is ook in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen. Door de Wet DBA worden bovendien meer freelancers en flexwerkers via payrolling ingehuurd. Dat meldde payrollbedrijf Tentoo maandag op basis van eigen onderzoek onder zo'n 10.000 freelancers en flexwerkers.
 
 
Het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van flexkrachten steeg in het eerste kwartaal met ruim 11 procent. Daarbij zetten de bedrijven die gebruikmaken van flexwerkers gemiddeld meer flexkrachten in dan een jaar geleden.

Freelancende jongeren
De jongste generatie op de arbeidsmarkt lijkt volgens Tentoo in toenemende mate te maken te krijgen met flexwerk. Het aantal freelancende jongeren tot 24 jaar steeg in het eerste kwartaal met bijna 62 procent. 'Het komt steeds vaker voor dat jonge professionals na de studie als freelancer of flexwerker aan de slag gaan. Een vaste baan wordt veel minder gebruikelijk', verklaart Tentoo-directeur Paul den Ronden.

Meer payrolling door Wet DBA
Veel bedrijven sorteren volgens Den Ronden voor op de nieuwe wet DBA, waardoor de VAR-verklaring verdwijnt en plaatsmaakt voor modelovereenkomsten per sector. Volgens Den Ronden vergroot die wetswijziging de aantrekkelijkheid van payrollconstructies. 'Bedrijven die zzp'ers inhuren, lopen voortaan het risico op naheffingen en boetes als ze niet conform de regels handelen. Over die regels bestaan nog veel onduidelijkheden. Door freelancers en flexwerkers via payrolling in te huren, sluiten zij de financiƫle risico's uit.'

Detachering en payrolling als alternatief
Ook Christiaan Trox, directeur van INDICIA-Timeflex, stelt dat bedrijven met het oog op de Wet DBA momenteel op grote schaal afscheid nemen van zzp'ers en freelancers. Bedrijven hebben volgens Trox weinig vertrouwen in de nieuwe wet en zoeken daarom massaal naar alternatieven met meer zekerheid, zoals detachering en payrolling. 'Er is veel onrust in de markt. Niet alleen bij zzp'ers, maar dus ook bij opdrachtgevers. De wet DBA heeft tot doel de problematiek van de schijnzelfstandigheid structureel aan te pakken. De Belastingdienst heeft hierdoor vooraf meer helderheid over arbeidsrelaties. Maar bedrijven spreken van een onzekere, risicovolle situatie.'

Bron: Flexmarkt.nl