Trends voor "de digitale recruiter"

13-11-2014

Tien jaar geleden werden recruitment en ICT niet in dezelfde zin uitgesproken. Nu zijn ze nauw met elkaar verbonden. Welke technologische ontwikkelingen staan er op stapel?

 
De recruiter van nu staat vooraan bij technologische ontwikkelingen en weet hoe hij deze succesvol benut. ICT verrijkt het recruitmentproces. Door online selectiesystemen kunnen bedrijven hun proces efficiënter en effectiever inrichten. Maar online recruitment en persoonlijke werving moeten complementair zijn aan elkaar, het moet elkaar aanvullen. Het één kan niet zonder het ander. Wat zijn trends en ontwikkelingen?
 

Social Media

Het gebruik van social media is in de recruitmentwereld in opkomst. Er komen systemen die sollicitanten kunnen 'filteren' via social media en het karakter van een sollicitant kunnen schetsen. Op deze manier komen eigenaardigheden en vaardigheden naar boven en krijgt de recruiter een beter beeld van de sollicitant nog voordat hij hem heeft gesproken.
 

Big Data

Recruiters moeten meer met Big Data gaan doen. Er zitten namelijk enorme hoeveelheden data in hun recruitmentsystemen. Als ze deze data analyseren kunnen ze de arbeidsmarkt beter in kaart brengen. Hierdoor kunnen bedrijven sneller anticiperen op bewegingen in de arbeidsmarkt en hun strategieën aanpassen en verfijnen.
 

Real Time Monitoring

Voor bedrijven die graag inzicht willen hebben in hun vacatures is Real Time Monitoring (RTM) een interessante tool. Met RTM zie je hoeveel sollicitanten naar je vacatures kijken en van welke bron de sollicitanten komen.
 

Nadruk op toegevoegde waarde

Zeeën van technologische vernieuwingen overspoelen organisaties. Het is vaak moeilijk om te onderscheiden welke echt van belang is. Organisaties moeten daarom de nadruk leggen op datgene wat voor hen een toegevoegde waarde kan leveren. Het gaat om maatwerk en niet meer om veel verschillende en half functionerende systemen te implementeren. Kortom: een kwalitatieve vernieuwing op maat.
 

Digitale recruiter

Bedrijven krijgen soms honderden cv's binnen die zij handmatig moeten beoordelen en afhandelen. Dit wordt vaak snel gedaan en daardoor wellicht onzorgvuldig. De kans op een mismatch is hierdoor groter dan nodig en misschien verdwijnt de meest ideale kandidaat hierdoor onderaan de stapel. Laat daarom het objectieve voorwerk over aan de "digitale recruiter". 
Het gebruik van ICT verkleint de kans op een mismatch. Een recruitmentsysteem is geen vervanging, maar een toevoeging. Door een online cv te gebruiken maken recruiters een objectieve voorselectie op basis van opleiding, ervaring, competenties en vaardigheden. Zorg voor een juiste balans. Het uiteindelijke gesprek met de potentiele beste kandidaten krijgt dan veel meer diepgang. Pas hier je mensenkennis toe om de beste match er tussenuit te pikken.

Bron: Flexmarkt.nl