FNV opent meldpunt voor nieuwe modelovereenkomst zzp'ers

3-3-2016
Vakbond FNV heeft een meldpunt geopend waar zzp'ers terecht kunnen met vragen over en ervaringen met de nieuwe modelovereenkomsten.
 
Die overeenkomsten gaan de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie) vanaf 1 mei 2016 vervangen. De overeenkomsten moeten duidelijk maken dat een zzp'er echt een zelfstandig ondernemer is en niet een verkapte werknemer van zijn opdrachtgever.
 
Dat is belangrijk voor bedrijven die zzp'ers inhuren, want als de Belastingdienst die zzp'ers toch als werknemers ziet, moet een bedrijf loonbelasting en sociale premies betalen.  
 
Onder zelfstandigen is er nog veel onduidelijkheid over de modelovereenkomsten. Via het meldpunt kunnen zij antwoord op de meest gestelde vragen krijgen of een enquête invullen om hun ervaringen te delen. 
 
"We willen monitoren wat er goed gaat en wat niet", zegt Mariëtte Patijn van de FNV. "Zo kunnen we goede praktijken helpen verspreiden en eventuele problemen concreet aanpakken."
 
Het idee is dat in iedere sector waarin veel zzp'ers werkzaam zijn, door de sector zelf zo'n modelovereenkomst wordt opgesteld. Die wordt dan door de Belastingdienst beoordeeld. Zo zijn er al modelovereenkomsten voor de bouw, thuiszorg en podiumkunsten.

Bron: NOS / FNV